Huis van de buurt,
thuis in de buurt.

V.O.I.C.E.

In 2025 is De Mussen gestart met het project VOICE. Bij VOICE werken 10 organisaties uit Frankrijk, Italië, Roemenië, Litouwen, Spanje en Nederland (zie hieronder voor de details) samen in een grensoverschrijdend project.

Wat is VOICE?

V.O.I.C.E. (Vision, Opportunity, Inclusion, Community, Equality) is een project dat ervan uitgaat dat elke vrouw dezelfde mogelijkheden zou moeten hebben om te kiezen en zich te ontwikkelen in haar leven. De mentale last van huishoudelijke zorg, genderdiscriminatie en stereotypen zouden daar niet op van invloed moeten zijn.

Dit project is erop afgestemd om Europese strategieën in de genderkloof in de zorg en genderdiscriminatie en stereotypen te verkleinen. Bewustwording bij kinderen en jongvolwassenen  is een taak voor professionals, zodat dit bewustzijn uitgedragen kan worden in Europa.

Het project sluit nauw aan bij de doelstellingen van de CERV-oproep om de onderliggende oorzaken van de genderkloof in de zorg aan te pakken door een gendertransformatieve aanpak te promoten en genderstereotypen te bestrijden. Het zal een Europese en multidisciplinaire aanpak ontwerpen om geleidelijk onze genderpercepties en -stereotypen te sensibiliseren en te transformeren, waarbij de doelgroep, vooral kinderen en jongeren, betrokken worden (bij de raadpleging, deelname en uitvoering van bepaalde activiteiten). Het project zal verschillende doelgroepen ondersteunen en bijstaan: primaire doelgroepen (kinderen van 6 tot 10, kinderen van 10 tot 14 en kinderen van 14 tot 17, tieners & jonge volwassenen van 18 tot 25) en secundaire doelgroepen (jeugd/sociaal werkers, ouders, opvoeders en kwetsbare gemeenschappen). Kinderen en tieners zijn de belangrijkste doelgroep, aangezien het project de onderliggende oorzaken van de genderkloof in de zorg wil aanpakken, waaronder onderwijs en de directe en indirecte overdracht van genderstereotypen. Ouders zijn ook een doelgroep omdat zij de belangrijkste opvoeders blijven en een transformerende aanpak thuis kan beginnen. Dit geldt met name voor “jonge” ouders of aanstaande ouders, die ondersteund kunnen worden in de richting van een rechtvaardige organisatie en verdeling van genderzorg, waardoor de verandering die we nastreven in gang wordt gezet. Door in onze verschillende gebieden via onze professionele netwerken meer bekendheid te geven aan de V.O.I.C.E.-aanpak, zal het project een lokale werkcultuur bevorderen die een model van tweeverdieners en tweeverzorgers aanmoedigt.

Doelstellingen:

– Analyseren van de onderliggende oorzaken van de genderkloof in zorg, inclusief de directe en indirecte overdracht van genderstereotypen.

– Een Europees model en een toolkit ontwikkelen die een cultureel inclusieve visie belichamen en die belanghebbenden die met kinderen, jongeren en ouders werken, ondersteunen bij het bevorderen van duurzame verandering en een gendertransformatieve aanpak.

– Onderwijsgemeenschappen betrekken om het begrip en de steun voor gendergelijkheid in zorgtaken te vergroten.

– Bewustmaken van hardnekkige genderstereotypen en bevorderen van een eerlijke verdeling van zorgtaken.

– Opzetten van gemeenschapsinitiatieven die individuen mondiger maken en actieve deelname aan de vooruitgang naar gendergelijkheid aanmoedigen.

Activiteiten:

– Veldonderzoek om perspectieven en inzichten te verzamelen met betrekking tot genderstereotypen en genderdiscriminatie.

– Creatie en implementatie van het V.O.I.C.E.-model, met gerichte activiteiten om lokale netwerken, kinderen en vrouwen (evenals personen in kwetsbare situaties) bewust te maken van de genderkloof in de zorg.

– Ontwikkeling van de podcastserie “Laat je V.O.I.C.E. horen” om het V.O.I.C.E. Model te versterken.

– Productie en lancering van de V.O.I.C.E. bewustwordingscampagne over de genderkloof in zorg.

Samenwerking

Onze samenwerkingspartners zijn:

Centre Social Jean Ferrat / Association Community – Frankrijk

Bellidée – Frankrijk

VIF / Association FLVS – Frankrijk

Arci Solidarietà Società Cooperativa Sociale – Italië

Cesie ETS – Italië

APS European Campus – Italië

Asociatia Secular-Umanista din Romania – Roemenië

AY Institute – Litouwen

Ahora ONG – Spanje

Meer informatie over dit project bij Else Kodde.