Huis van de buurt,
thuis in de buurt.

Maatschappelijke Dienst Tijd MDT

EXPEDITIE TOEKOMST: HÉT MDT-PROJECT VAN DE MUSSEN

Wat is MDT?

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid. Wat begon met enkele proeftuinen, is inmiddels uitgegroeid tot een krachtig landelijk netwerk. Met 2.000 officiële samenwerkingspartners, vele duizenden betrokken organisaties, meer dan 100.000 jongeren die deelnemen en nog eens ca. 200.000 jongeren die mee gaan doen, maakt MDT echt een verschil in de samenleving.

MDT bij De Mussen: ‘Expeditie Toekomst’

Sinds maart 2024 heeft ook De Mussen een eigen MDT project voor jongeren uit de Schilderswijk en omliggende wijken: ‘Expeditie Toekomst’.  Dit project richt zich de komende drie jaar op jongeren tussen de 12 en 30 jaar en besteedt speciale aandacht aan thema’s als veerkracht, zelfvertrouwen, persoonlijke- en loopbaanontwikkeling, burgerschapsvaardigheden en maatschappelijke betrokkenheid.

Dit doen we niet alleen, maar met een breed netwerk van samenwerkingspartners: o.a.

Indigo Preventie, Post NL, Stichting Echt Nederlands, Stichting Amare, Prinses Ireneschool, Basisschool ’t Palet, Basisschool De Triangel, Jan Ligthartschool, Stichting Sport & Control, Stichting Leerwerkbedrijf, Van Vredenburchcollege/Rijswijks Lyceum en Youz.

De gezamenlijke visie van deze samenwerking is dat alle jongeren in Nederland, ongeacht hun woonwijk, hun gender of afkomst, gelijke kansen moeten krijgen om het beste uit zichzelf te halen en actief deel te nemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt.

De programma’s

Ieder jaar starten er verschillende groepen van verschillende leeftijdsniveaus. Zo hebben we o.a.:

  • een groep 12-jarigen die middels ‘Expeditie Toekomst’ worden voorbereid op de stap naar de middelbare school, middels het maken van een theatervoorstelling voor de wijk en het volgen van verschillende weerbaarheids- en empowerment trainingen.
  • Een groep meiden die de ‘Superwoman- methodiek’ doorlopen en zich inzetten voor de wijk door bijvoorbeeld te ondersteunen tijdens pleinfeesten en het Mussen restaurant. Daarnaast volgen ze een breed scala aan creatieve en informatieve workshops.
  • Een groep jongens die wekelijks bij elkaar komen voor het Buurt Preventie Team, de wijk opknappen en meerdere workshops en trainingen krijgen over zelfvertrouwen, groepsdruk en bijvoorbeeld het omgaan met de verleidingen van criminele activiteiten en/of middelen gebruik.

Het programma duurt 10-20 weken. Gedurende deze periode zetten jongeren zich 80 uur in. Het resultaat voor de jongeren is dat zij sterker in hun schoenen staan, een positief zelfbeeld ontwikkelen en een goede basis leggen voor hun vervolgstappen op de middelbare school of op de arbeidsmarkt. Omdat de maatschappelijke projecten zich richten op uitdagingen in de wijk (armoede, overlast, onderwijs e.d.), heeft dit een positieve impact op de leefbaarheid en samenleven in de wijk.

Het programma wordt in samenwerking met partners afgesloten met een feestelijke bijeenkomst, en ontvangen alle jongeren hun MDT-certificaat.

Wil je meedoen met Expeditie Toekomst? Laat het weten aan projectleider May van Waes via mail  / bel of app naar 06-83100853