Huis van de buurt,
thuis in de buurt.

Malu

‘Ze zijn lekker bijdehand’

“Aan mijn koelkast hangen drie tekeningen van kinderen van de huiswerkbegeleiding bij De Mussen. Je bouwt echt een band op.” Malu (34) vertelt het met een lach. Elke vrije dinsdagmiddag helpt ze kinderen uit de Schilderswijk met hun huiswerk. “Ik merk dat het nut heeft dat ik hier iedere week kom. Het geeft me veel voldoening.”

Malu besloot zes jaar geleden dat ze vrijwilligerswerk wilde doen. “Na mijn opleiding Media en Entertainment management werkte ik fulltime in de horeca. Dat gaf zeker voldoening, maar ik wilde meer van betekenis te zijn. Toen ik jong was, zetten mijn ouders zich in via Vluchtelingenwerk. Zo maakte ik van dichtbij het proces mee dat een Iraans gezin doormaakte. Als ik er over nadenk, heb ik je inzetten voor een ander dus wel van huis uit meegekregen.

Via de website van Den Haag Cares koos ik een activiteit. Ik vind kinderen leuk en zo kwam ik bij De Mussen terecht. Mijn plan was om meerdere activiteiten uit te proberen, maar met de huiswerkbegeleiding zat ik direct goed. Het was hartstikke gezellig en dus ben ik gebleven.”

Inmiddels heeft Malu een baan in de IT en komt ze elke dinsdagmiddag van vier tot half zes bij De Mussen. Toen ze een periode 40 uur per week werkte, regelde ze met haar leidinggevende dat ze toch naar De Mussen kon. Lachend: “Ik ging kinderen helpen, dus dat kon hij niet weigeren. Op dinsdag begon ik dan extra vroeg, zodat ik eerder weg kon en op woensdag werkte ik langer.”

Binnendruppelen
“Per middag komen vier tot vijf vrijwilligers, maar het gebeurt ook wel dat we met z’n tweeën zijn. Normaal gesproken zitten we aan een grote tafel. Door corona verdelen we de kinderen nu over kleinere tafels. Ze komen binnendruppelen tussen vier uur en kwart over vier. De kinderen komen van verschillende scholen in de wijk. Ze kiezen zelf een plek uit om te gaan zitten en vervolgens loop ik langs en vraag ‘wat heb je bij je, wat vind je moeilijk, waarbij heb je hulp nodig?’. De helft van de kinderen heeft meteen hulp nodig. Soms zie je ze al moeilijk kijken.

Voor deze kinderen is de huiswerkbegeleiding echt belangrijk. Ze komen meestal uit grote gezinnen waar het druk is met veel afleiding. De ouders willen de kinderen wel helpen, maar spreken zelf de taal niet of heel gebrekkig.

In de Schilderswijk zit veel talent, maar mensen zijn bezig met overleven. Als je geen laptop hebt, dan heeft dat effect op je ontwikkeling. Soms hebben ze ook niet de juiste toegang of kennis bijvoorbeeld over opleidingen. Daarom is De Mussen ook zo belangrijk.

De kinderen vinden het leuk om naar De Mussen te komen. Naast de huiswerkbegeleiding zijn er nog zoveel andere dingen te doen. Niet alleen maar leerzame activiteiten, maar ook creatief en sportief. Dat is harstikke belangrijk voor de buurt.”

Filter

Malu is onder de indruk van de inzet die kinderen bij de huiswerkbegeleiding tonen. “We hadden een keer een meisje die nog maar een jaar in Nederland was. Met haar familie was ze gevlucht. Ik vond het indrukwekkend hoe snel ze de taal had geleerd. Ze was super gedreven om goed te worden op school. Je zag haar gewoon sprongen maken in de tijd die ze bij ons kwam. Het is zo fijn als je dan kunt helpen.

Sommige kinderen worden ook door hun ouders gestuurd, maar anderen komen zelf. Over het algemeen zijn ze best gemotiveerd. “Het is soms hilarisch wat de kinderen zeggen. “Ik had een keer een kind, die zei ‘Juffrouw, ik word zenuwachtig van uw neushaar’. ‘Dan moet je maar niet kijken’, zei ik terug. Kinderen hebben geen filter. Toen we een nieuwe vrijwilliger kregen die al wat ouder was, zei een jongetje van 10 ‘Zo, u bent wel heel grijs!’ Maar hij besloot haar een kans te geven. Binnen een half uur stonden ze samen rekoefeningen te doen. Daarna wilde hij nooit meer door iemand anders geholpen worden. Als vrijwilliger moet je dat bijdehante wel kunnen hebben.”

Malu zou het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. “Als je je leven een beetje op een rijtje hebt, mag je best iets doen voor een ander. Daarnaast is ook het goed voor jezelf, voor je eigen ontwikkeling. Je weet nooit wat het je brengt. Voor mij belangrijk is: ik merk dat het nut heeft wat ik doe en dat ik hier goed in ben. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Malu, huiswerkbegeleiding De Mussen

“Als je je leven een beetje op een rijtje hebt, mag je best iets doen voor een ander. Daarnaast is ook het goed voor jezelf, voor je eigen ontwikkeling. Je weet nooit wat het je brengt. Voor mij belangrijk is: ik merk dat het nut heeft wat ik doe en dat ik hier goed in ben. Daar haal ik veel voldoening uit.”